O Mokroj Gori

Reč, dve...

Mokra Gora, Živopisna dolina između Tare i Zlatibora, nalazi se u Zlatiborskom okrugu u najzapadnijem delu opštine Užice na nadmorskoj visini od 580 metara. Kao prirodno stanište crnog i belog bora rasprostranjenih u zagrljaju tri planine Šargana, Zlatibora i Tare, Mokra Gora se prostire na površini od 10.710 hektara kroz koju protiču tri reke Crni Rzav, Beli Rzav i reka Kamišina. Upravo zahvaljujući planini Šargan, koja je vekovima služila za trasiranje najbitnijih saobraćajnica, između Srbije i Bosne, kroz Mokru Goru su od najranijih dana prolazili važni drumski putevi što je ovom mestu uvek davalo veliki geografski značaj.

„ŠARGAN DANAS NEMA MIRA, OSMICU OKO NJEGA ISPISUJE ĆIRA“...

Mokra Gora nadaleko je poznata po pruzi uskog koloseka „Šarganskoj osmici“ koja je bila žila kucavica i jedina veza Evrope sa Jadranskim morem, a njen nastanak vezan je za začetke srpskog železničkog saobraćaja . Ovo jedinstveno graditeljsko delo, poznato po izuzetnom tehničkom rešenju savladavanja velikog uspona na malom odstojanju, jedina je pruga uskog koloseka u Evropi, širine 760 milimetara. Danas je ovo muzejsko-turistički kopleks koji je otrgnut od zaborava gde ponovo čuvenom „Šarganskom osmicom“ odjekuje klaparanje vagona vozom „Nostalgija“ koji je u vlasništvu Muzeja železnice Srbije. 

„NIGDE NEMA TAKVE ZORE KAO IZNAD MOKRE GORE“...

Kao zaštićeno područje Mokra Gora godinama odoleva investitorima braneći tip gradnje tzv. „dinarske brvnare“. Bez obzira na sve veći broj turista Mokra Gora nije promenaila ništa od svoje autentičnosti te na prostoru Živopisne doline između Tare i Zlatibora ne možete videti savremene višespratnice niti velika vikend naselja. Raznovrsna flora i fauna sve više privlačI prave ljubitelje i poštovaoce netaknute prirode.

Posebnu retkost i obeležje ovog kraja čine izvori bistre planinske vode, koji su stekli i priznanja zbog svojih lekovitih svojstava. Izvori se javljaju u blizini najznačajnijih reka Kamišine i Belog Rzava u predelima planina Šargana, Viogora i Tare. Lekovite mokrogorske vode spadaju u retke visokoalkalne vode sveta koje povoljno deluju na kožna oboljenja i ćir na želudcu, sprečavaju stvaranje peska u bubrezima… 

Interaktivna mapa

Klikom na plus više detalja

Background
01
Background

Parohijska kuća

Agencijske ponude

latest offer
from just
$99
only this week

Leaders
go Free

Follow Us