Skijalište "Iver" Mokra Gora

Skijalište Iver nalazi se na obroncima planine Tare. Iver je drugi po visini vrh Tare, sa 1.490 metara nadmorske visine, na kojem se, sa istočne strane, nalazi ”start” četiri staze ”crne kategorije”, ukupne dužine četiri kilometra. Ciljna ravan svih staza je na 1.200 metara, a visinska razlika od 290 metara na prosečnoj dužini staze od jednog kilometra – zahtevna je i za veštije skijaše.

Deo glavne staze, u dužini od 555 metara, sa startom na 1400 i ciljem na 1238 metara i visinskom razlikom od 162 metra, homologizovana je ze međunarodne trke u slalomu, za muškarce i žene. Sertifikat je izdala Internacionalna Ski Federacija 09.12.2009. godine, pod brojem 9369/09.

Na ”Iveru” je održano više od 50 zvaničnih trka – u okviru Prvenstva Srbije za mlađe kategorije, kao i međunarodnih trka sa učesnicima iz dvedesetak zemalja. Na zapadnoj strani Ivera nalaze se staze ”plave kategorije” – pogodne za skijaše početnike i porodično, rekreativno skijanje i sankanje. Čitavo skijalište pokrivenoj se sistemom za veštačko osnežavanje i sa dve žičare ”sidrašice” koje pokrivaju sve staze, ukupnog kapaciteta 1500 skijaša na sat.

Glavna staza na ”Iveru” je osvetljena što omogućava i noćno skijanje. Skijalište ”Iver” udaljeno je osam kilometara od Mećavnika!

85