Mokra Gora, čudo na tri reke i između tri planine

Uz Šargansku osmicu i Mećavnik, Mokra Gora se, u dramatičnom obrtu, spasila, ne samo demografskog kolapsa, migracija i nezaposlenosti, već i eksploatacije nikla, i uzdigla kao mesto gde je kultura življenja primerena pravilima očuvanja prirode. I gotovo nezamislivo pokazalo se ovde mogućim i održivim, pa ovo naselje na tri reke i između tri planine, godišnje ugosti oko 200.000 turista.

U rasporedu prirodnih lepota, mokrogorski je kraj uvek bio na dobitku – sve je ovde, između Tare, Zlatibora i Šargana, dobronamernom čoveku na usluzi i na zdravlje.

Crkva Svetog Jovana Krstitelja, FOTO: Printscreen RTS

Uz Kamišinu se, još iz rimskog doba vezuju predanja o devet lekovitih izvora. Za pet se već zna, a ostale se Mokrogorci i ne trude da pronađu, jer su ih, kažu, Tarabići upozorili da, sa devetim otkrivenim stižu teška vremena. Druga je priča sa lekovitim travama, to izobilje se potpuno i sa radošću deli sa gostima.

„Ovde nema fabrika, nema zagađivača, znači, sve je čisto, bez veštačkih đubriva, bez ikakvih hemikalija, prskanja. Ovde je zdravlje i bogatstvo“, priča Zoran Dragutinović iz Mokre Gore.

Živu sliku stvarnosti od koje nas dele vekovi, još čuvaju mokrogorski zaseoci, priobalja i klanci. Tu se raspoznaje ono fino tkanje naše kulture i duha predaka. Ovde se dolazi i po taj blagoslov.

O ratovima i nevoljama, bremenitoj prošlosti ovoga kraja, svedoči i hram posvećen Vaznesenju Gospodnjem u Kršanju. Predanje kaže da je sagrađen još u doba Nemanjića, a posle svih rušenja i paljenja, narod je uvek, iznova podizao svoju crkvu da slavi Gospoda i potvrdi svoje trajanje, u kršu nad kojim se zaista, samo nebo vidi.

Šarganska osmica, graditeljsko remek-delo

Mokra Gora je svetu dala i svoja čuda Šargansku osmicu, jedinstveno graditeljsko remek-delo u svetu među prugama uzanog koloseka. Garavog ćiru zamenile su dizelke, a putnike namernike, oni koji se sada voze isključivo radi uživanja.

„Lepa priroda, toliko kiseonika, sve lepo sređeno, ja bih ovo, verujte, iskreno rečeno, stavila u školske udžbenike. Srbija je toliko lepa, toliko divnih stvari ima videti“, kaže Gordana Ćalić, iz Beograda. 

Ovoga leta, karte se rezervišu na sajtu „Srbija voza“, a broj putnika je ograničen na stotinu, kako bi se ispunile sve propisane mere zdravstvene zaštite. Za smeštaj, Šarganska osmica otvara svoje bungalove, vile i apartmane.

„Pokazalo se u ovoj sezoni da je Mokra Gora savršen izbor za goste koji žele da provedu svoj odmor ovde, u ovoj nedirnutoj prirodi, u čistoj i zdravoj sredini. Odavde mogu i da rade, mi već imamo goste, a imamo i najave za naredni period, jer su gosti osetili da je ovo jedna bezbedna, čista, zdrava sredina u kojoj mogu da uživaju i provedu svoj letnji odmor“, istakla je Aleksandra Milutinović iz Infrastrukture železnica Srbije. 

Drvengrad, grad iz doba kojeg više nema sa prednostima modernog doba 

Drugo mokrogorsko čudo je stiglo sa Kusturicom, koji je baš ovde odlučio da podigne grad, i to grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo, a nije nikada do tada.

Iz doba kojeg više nema, nikao je Drvengrad da dočara snagu i lepotu ljudskog poduhvata, izvanrednog i dopunjenog prednostima savremene civilizacije.

I tako traje ta čudesna priča o vaskrsloj lepoti, o čoveku i prirodi. I svako ko dođe ima pravo na svoj deo tog mokrogorskog sna.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *