Mokra Gora - mesto gde je život dobio novu šansu.

Nije teško pretpostaviti šta bi se desilo sa Mokrom Gorom, da se posle ukidanja pruge uskog koloseka godine i zatvaranja fabrike “Kotroman”, nije okupilo društvo entuzijasta i počelo obnovu dela pruge, koja će postati čuvena “Šarganske osmica”. Potom je u Mokru Goru stigao proslavljeni režiser, i podigao grad iz svojih snova, pa je mokrogorska priča dobila svetsku popularnost.

Šezdesetak mokrogorskih osnovaca najbolja su potvrda da je život ovde dobio novu šansu. Sa turistima ukrcanim u vagone starog ćire i nebrojenim gostima Drvengrada, na put u budućnost krenuli su i serdar Jovan Mićić, mokrogorske lekovite vode, stare brvnare i – čitavo selo.

mokra gora rts
Emir Kusturica, Foto: Printscreen RTS

Gvozden Miković iz Mokre Gore navodi da ljudi kažu da tu žele da žive, jer imaju koristi. “Jezik treba znati, običaje treba znati, kulturu treba znati, jelo treba znati. Kad onaj proba, a nikad nije probao, kaže – ‘ej, ovo jeste nešto! Neuobičajeno i drugačije”, priča Miković.

Oko stotinu Mokrogoraca već je zaposleno u “Šarganskoj osmici” i na Mećavniku, a Mokru Goru godišnje poseti i do 200.000 turista.

Nebojša Mladenović iz “Šarganske osmice” smatra da se treba najviše bazirati na domaće proizvode, i sve ono što je domaće na tom mestu, da bi sutra napravili što veći učinak. U dramatičnom obrtu, Mokra Gora se spasila ne samo demografskog kolapsa, migracije i nezaposlenosti, već i eksploatacije nikla i potpunog uništenja.

“Mokra Gora pobediti mora”, poručuje Emir Kusturica, režiser i idejni tvorac Drvengrada.

“U poslednjih dvanaest godina, natalitet se povećao za 450 posto. S druge strane, to je valjda jedina sredina koja je uspela da napravi 19 kilometara kolektora, da seljani imaju uvek prohodno do kuće, da se đubre odvodi kako valja i da su kuće uglavnom tipske”, ističe Kusturica.

Tu je bliskost vrhunske umetnosti i opšteg ukusa moguća. Mokra Gora ugosti i najbolje simfonijske orkestre. Ne postoji manje mesto na Balkanu, u koje dolazi toliko najpoznatijih autora i glumaca.

Izvor: https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/drustvo/3399376/mokra-gora–mesto-gde-je-zivot-dobio-novu-sansu.html

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *