Tarabić prorekao sudbinu Šarganske osmice: Na jednoj stanici nikad niko nije kupio kartu

Većina onih koji su posetili Zlatibor nisu odoleli da ne obiđu čuvenu Šargansku osmicu, muzejsko-turistički kompleks pruge uzanog koloseka, jedinstven ne samo u Srbiji već i u celoj Evropi. Železnica prolazi kroz park prirode Mokra Gora i Šargan, na tromeđi Zlatibora, Tare i Zlatara.

Legenda kaže da je čuveni Mitar Tarabić iz sela Kremna prorekao da će na ovom delu biti izgrađena pruga, koja će potom biti zaboravljena, te da će ponovo „oživeti“, ali da „neće putovati putnici radi posla i potrebe nego ljudi od zabave serbez odmorišta i uživancije“.

Slučajno ili ne, tek tako je i bilo. U proleće 1916. otpočela je izgradnja pruge Vardište – Užice, ali su problemi nastali u savladavanju masiva Šargan. Prilikom kopanja tunela ispod brda Budim radnici su stradali, pa su radovi na pruzi prekinuti.

Kasnije su radovi u više navrata nastavljani i prekidani, a zahvaljujući mudrim inženjerskim rešenjima nastala je čuvena „osmica“, izradom trase između mokrogorske kotline i Šarganskog prevoja.

Poslednjeg dana februara 1974. godine ukinut je voz sa svim prugama uskog koloseka, jer je procenjeno da je neisplativ. Tako je „Šarganska osmica“ pala u zaborav.

Ali, pre 18 godina, na inicijativu žitelja ovog kraja, započeta je rekonstrukcija pruge. Obnovljena je deonica u dužini od 15,5 kilometara, a ovu turističku atrakciju svake godine poseti veliki broj turista iz zemlje i inostranstva vozeći se „Nostalgijom“ koja „plovi“ jedinstvenom prugom uskog koloseka u Evropi.

Deo šina koji pravi „osmicu“ dugačak je svega 2,7 kilometara, a zbog strmog terena na trasi ima 22 tunela od kojih je šarganski tunel najduži.

Još jedan kuriozitet prati „Šargansku osmicu“ – u planinskom bespuću, na stanici Jatare nikada niko nije ni izašao ni ušao.

Zanimljivo je da je turistima koji putuju čuvenom rutom u obliku osmice gotovo nemoguće da odrede kuda je voz prošao, a kuda bi tek trebalo da prođe.

Izvor: TELEGRAF

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *