Mokra Gora je danas proglašena za najbolje turističko selo sveta, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

Na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija u Madridu (UNWTO), Mokra Gora je izabrana među više od 170 konkurenata iz 75 zemalja sveta.

Ovo svetski značajno priznanje će, kako se ocenjuje, doprineti da turizam postane pokretač ruralnog razvoja i blagostanja ovog kraja.

U okviru odabira, svaka zemlja članica može kandidovati najviše tri sela, a posle zasedanja nacionalne komisije Ministarstva trgovine i turizma odlučeno je da Srbiju predstavljaju Mokra Gora, Gostilje i Trši

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je Svetska turistička organizacija, dodeljujući tu nagradu, prepoznala Mokru Goru kao izuzetan primer ruralne destinacije sa velikim potencijalom za unepređenje seoskog turizma.

“Mokra Gora je turističko selo koje neguje kulturu i čuva tradiciju, slavi raznolikost, pruža mogućnosti za razvoj održivog turizma i čuva biodiverzitet”, rekla je Matić.

Dodala je da je Mokra Gora selo koje je dočekalo svoj novi život u 21. veku i da, zahvaljujući jedinstvenoj Šarganskoj osmici, kao i gradu Mećavnik – Drvengrad, predstavlja turističku atrakciju u Zapadnoj Srbiji koju godišnje poseti veliki broj turista iz zemlje i sveta.

Matić je istakla da Srbija ostvaruje odličnu saradnju sa Svetskom turističkom organizacijom Ujedinjenih nacija, koja se ogleda u aktivnom učešću u radu njenih tela, kao i programima i projektima UNWTO, i zahvalila svima koji su glasali za Srbiju i Mokru Goru.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija predstavlja najvažnije globalno telo za međunarodni turizam, a zasedanje Generalne skupštine ove organizacije bila je prilika da se okupe predstavnici zemalja iz celog sveta kako bi razgovarali o postojećem stanju i mogućnostima unapređenja turizma, navodi se u saopštenu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

IZVOR: EURONEWS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *