Najbolјe turistističko selo na svetu, priznanje koje obavezuje

Na Mećavniku u Mokroj Gori, selu koje od pre nekoliko dana i zvanično nosi titulu jednog od najbolјih turističkih sela na svetu, o velikom priznanju, koracima koji su mu prethodili i onima koji će uslediti govorili su predstavnici Grada Užica, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističke organizacije Srbije i naš proslavlјeni reditelј Emir Kusturica koji je u Mokroj Gori izgradio svoj dom u koji danas dolaze turisti iz celog sveta.

Posebno naglasivši da je sve Užičane informacija o proglašenju Mokre Gore za najbolјe turističko selo na svetu obradovala i učinila ponosnim, gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević istakla je i da će to dodatno uticati na nameru da se sačuva ova oaza zelenila, čistog vazduha i života u skladu sa prirodom.

“Želim i danas da istaknem sve one lјude koji su pre nekoliko decenija uočili izvanredne potencijale ovog užičkog sela i dali veliki doprinos da ono danas stoji rame uz rame sa najprestižnijim seoskim destinacijama na planeti, a bez kojih bi to sigurno bilo nemoguće. Pre svega lјudima koji su oživeli priču o rekonstrukciji Šarganske osmice i gospodinu Emiru Kusturicu koji je odabirom Mokre Gore za svoj dom i izgradnjom, sada već čuvenog Drvengrada, dao ogroman doprinos da se o ovom selu na teritoriji grada Užica čuje širom sveta. Od ideje do realizacije proteklo je mnogo vode, bilo je sigurno i brojnih prepreka i neodumica, ali je traganje da se pronađe mera za meru, zaštiti i oplemeni ovo jedinstveno područje urodila plodom.

Uverena sam da će nam ovo priznanje dati vetar u leđa da ozbilјno promišlјamo svaki naredni korak kada je reč o Mokroj gori, selu koje su mnogi još pre dvadeset godina upoređivali sa najuređenijim švajcarskim selima. Svaku dobru ideju za unapređenje turističkih kapaciteta ovog sela, ali i svih drugih sela na području naše i opština Zlatiborskog okruga treba podržati i tražiti način da se na originalan način promovišu lepote našeg kraja”, zaklјučila je gradonačelnica Užica.

“Ovim izborom Mokra Gora je pokazala da je izuzetan turistički potenicijal, a dodelјeno priznanje je veliki podsticaj i uspeh za Turističku organizaciju Užice, Grad Užice i Republiku Srbiju”, rekao je Žikica Nestorović Državni sekretar u Ministarstvu turizma.

Po njegovim rečima, Mokra Gora je sa razlogom proglašena za jedno od najbolјih turističkih sela na svetu jer pre svega neguje kulturu, čuva tradiciju i biodiverzitet, pruža mnoge mogućnosti razvoj, odražavanja zelenog turizma.

“Ona je danas jedna od najnezaobilaznijih tačaka kružnog putovanja poznat kao čarobni turistički prsten koji kopnom i vodom povezuje Nacionalni park Tara, kanjon reke Drine, Višegrad most Mehmed Paše Sokolovića iz XVI veka, Andrić grad i druge turističke lokalitete ovog pograničnog područja. Ovo selo je mesto međunarodnog festivala, škole menadžmenta, zdravog i sporskog života i leti i zimi i neizmerno smo ponosni što je od strane sveta priznata kao vrhunska turistička destinacija u Srbiji sa bogatom prirodnim, kulturno-istorijskim, umetničkim i sportskim sadržajem”.

Proslavlјeni reditelј Emir Kusturica koji je u Mokroj Gori izgradio Drvengrad je istakao da ona ne bi bila ovakva kakva je danas da nije bilo zaštite prvog, drugog i trećeg reda, odnosno proglašenja Parka prirode.

“Prošle i ove godine smo imali pomoć grada Užica, pre toga smo za 17 godina dobili pomoć u vidu krplјenja dveju asfaltnih rupa. Imamo novi put ka Crkvi prema Kršanju i počinjemo novo prijatelјstvo. Ova nagrada ako je došla u selo, onda je selo i zaslužilo. 2004. godine bilo je 12 objekata na Međavniku sad ih imamo oko 65, imamo Iver koji je pretvoren u veliki hotel, divnu zgradu Parka prirode. Pojedinci i država su uspeli da zaokruže celinu kojoj treba dodavati ukrase. Postoji 9 vodenica koje su već napravlјene i mi planiramo da budu u funkciji. Ovde je napravlјen moj dom, u koji dolazi mnogo više lјudi nego što je iko mogao na početku da zamisli, a kada govorimo o budućnosti ja se nadam da ćemo uspeti da nađemo zajednički jezik da se nađe neko ko bi tih 9 vodenica završio i da obnovimo Kršanjsku crkvu, da je ulepšamo i da od nje napravimo mladi manastir”.

“Ova nagrada je jako značajna za Užice kome čestitam, jer je prepoznalo značaj prijavlјivanja na konkurs. Kada u ovako velikoj konkurenciji imamo našeg pobednika ne samo da nas to dodatno pozicionira kao turističku destinaciju i prema inostranim i prema domaćim turistima već  na neki način gradi put ka svim onim ostalim selima koja su svesna svoje lepote, ali nisu našli način da ona budu svetski prepoznata”, kaže Marija Labović direktorka Turističke organizacije Srbije.

Danijela Arsić direktorka TO Užice zahvalila se svima koji su radili vredno i marlјivo na ovom projektu, uz posebnu zahvalnost resornom ministarstvu, gradu Užicu i TO Srbije na nesebičnoj podršci.

Po rečima Nebojše Mladenovića koordinatora  za ugostitelјstvo MTK “Šarganska osmica”, ovo priznanje je stiglo na jedan bitan datum za sve nas, jer 1921. godine je počela gradnja pruge Mokra Gora.

“Ove 2021. godine obeležavamo 100 godina kako smo krenuli sa tim, i zbog toga je posebno zadovolјstvo priznanje koje dolazi u godini velikog jubileja. Mokra Gora i Šarganska osmica je nešto jedinstveno u Evropi, jedinstveno graditelјsko delo koje se čuva od zaborava. Ovo nam je dalo dodatni vetar u leđa da podižemo našu kulturu, čuvamo istoriju i da budemo što bolјi domaćini i time pokazujemo Šargansku osmicu i bogatstvo koje imamo u našoj zemlјi Srbiji.

Sigurno je da dobar geografski položaj, saobraćajna infrastruktura, veličanstvena priroda, obilјe termomineralnih voda, bajkovito etno-selo Drvengrad na Mećavniku, skijalište na Iveru, jedinstvena Šarganska osmica, etno-nasleđe, tradicionalni proizvodi i gostolјubivost meštana, predstavlјaju dobru osnovu na kojoj će se u Mokroj Gori zasnivati dalјi razvoj turizma.

IZVOR: GRAD UŽICE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *