Na Mećavniku u Mokrog Gori svečano je otvoren 16. Međunarodni filmski festival "Kustendorf"

Pod sloganom “Umetnost iznad svega” ova kulturna Međunarodna manifestacija u Mokroj Gori trajaće do nedelje,  29. januara 2023. godine

Istaknuti reditelj, mokrogorac i osnivač festivala Emir Kusturica istakao je na ceremoniji otvaranja kako uz pomoć festivala organizatori pokušavaju  da izgubljeno, zaboravljene mrvice sa stola, prikupe i da od festivala naprave spoj istoka i zapada. “Doba u kom živimo je dramatično, imamo “otkaz kulture” u svetu, a mi uprkos tome šesnaesti put proizvodimo festival koji nema komercijalnu osnovu i potrebu da se prilagođava lošim trendovima. Sam prostor Drvengrada je inspirativan, to je antikvitet koji lako apsorbuje sve ono što najviše znači: to su dubina pogleda na život i ideja o nečemu što je zasnovano na refleksiji, emociji, na onome što je oduvek bila umetnost” – dodaje Emir Kusturica.

“Festival Kustendorf od svog nastanka je svrstan medju najbolje svetske filmske festivale, što je od velikog značaja i za afirmaciju naše kulture i Srbije u medjunarodnim okvirima i podrška Ministarstva kulture ovom filmskom festivalu neizostavni je deo odgovorne kulturne politike i bitan podsticaj razvoju kinematografije”, zaključila je Gojković.

“Filmovi naših gostiju u minulim godinama su bili veliki umetnički dometi, a njihovo dejstvo je poput liturgije budilo najdublja osjećanja učvršćujući često našu savest koja nas svakodnevno održava na našem životnom putu izmedju haosa i reda. Umetnost je svetost, a umetničko delo je sakralnog porekla, kazao je Kusturica. Ovogodišnji slogan Umetnost iznad svega, kako je naveo Kusturica, je zbog toga što ne živimo u vremenu kada cveta umetnost koju smo uvek vezivali za pojam slobode, već u vremenu negacije stvaralaštva i u svetu spektakla medija promene svesti o čoveku. U fragmentiranom društvu zavladali su zakoni tržišta, ali i gubitak junaka koji objedinjuje i izražava svoje egzistencijalne, istorijske i političke ideje, a uz ovu pojavu degenerisano je i mesto umetnika u društvu”, naveo je proslavljeni reditelj.

A da je umetnost uzvišena, rekao je Kusturica, dokaz je kratki video prikazan na otvaranju o nekadašnjoj balerini Martini Gonzales, koja je poslednje dane provela u staračkom domu sa dijagnozom Alcajmerove bolesti u kom ona sluša muziku uz koju je plesala i priseća se pokreta.

Do nedelje, 29. januara, na festivalu će biti prikazano 27 filmova, od kojih je 14 takmičarskih. Nakon projekcija svako veče će se održavati ponoćni džez koncerti.

Fotografije prvog dana festivala možete pogledati na adresi: http://www.kustendorf-filmandmusicfestival.org/2023/day-one/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *